Sund bolig

Sørg for boligen er sund inden du går i gang med at lægge fliser

Inden du går i gang med at anlægge en helt ny gårdsplads eller terrasse med flotte fliser eller chaussesten, bør du være sikker på, at din bolig er sund og i god stand. Dette gælder særligt, hvis du på et senere tidspunkt har i tankerne at sælge din bolig. Anlægning af nye sten kan få din bolig til at ligne en million udefra. Det er dog samtidig en bekostelig affære, der ikke tilføjer boligen mere værdi. Har din boligproblemer, som eksempelvis skimmelsvamp, er det fornuftigt at løse dette problem først. Dette har nemlig stor indflydelse på din sundhed og helbred, og så forringer det boligens værdi i en meget høj grad. I denne artikel vil vi komme ind på, hvad det er, du skal holde øje med for at opdage problemer med skimmelsvamp i boligen.

Usynlig skimmelsvamp

Skimmelsvamp er en lusket størrelse. Det er nemlig langt fra altid, at du kan se den. Svampen kan gro uforstyrret inde bag tapetet, på bagsiden af indervæggene og i trækonstruktionerne. Der er dog stadig nogle tegn, du kan holde øje med, som kan indikere, at der er et problem. Disse tegn tæller blandt andet:

  • Jævnligt problemer med hovedpine
  • Koncentrationsbesvær
  • Løbende øjne
  • En følelse af tung luft og trykken for brystet
  • Astmatiske symptomer
  • En lugt af mug eller gammelt loft
  • En plet på tapetet eller andre steder

Vær opmærksom på, at symptomerne på skimmelsvamp også kan være symptomer på andre ting. Nogle gange kan du være heldig, at du kan spotte svampen med det blotte øje. Det ser typisk ud som en plet eller plamage, der kan have varierende farver inden for sorte, grå, grønne, orange og lilla nuancer. Man kan derfor ikke fastslå typen af svamp ved at se på farven.

Sådan opstår skimmelsvamp

Skimmelsvamp kræver fugt for at gro. Derfor ses det ofte, at den vokser frem på kolde ydervægge eller kuldebroer. Kuldebroer er steder i konstruktionen, hvor der ikke er isoleret tilstrækkeligt. Derved virker væggen kold. Når den varme luft mødes med den kolde væg, vil denne blive til vand og sætte sig på væggen. Her har skimmelsvampen de mest optimale betingelser: Organisk materiale, som den kan leve af, og fugt. Disse problemer kan dog udbedres, hvis bygningsfejlen rettes og der isoleres tilstrækkeligt, således at der ikke opstår kolde vægge. Læs mere om skimmelsvamp her, hvor du kan blive klogere på, hvordan du kommer problemet til livs. På den måde får du hurtigt et sundt hjem igen.